lördag 15 december 2007

Stekt hare - Söndagsmiddag?


Dagen till ära - ett långkok - hänger du med?

1 hare (mjölk)
½ citron
1 skiva späck
½ msk salt
1/4 tsk vitpeppar
2 msk smör
1 morot
1 klyfta lök
5-6 kkp kokande buljong/vatten
1 kkp grädde gärna sur
salt,socker,1 msk svartvinbärsgelé

Haren flås, ansas och får ligga i mjölk över natten.
Den sköljes därefter väl, torkas och gnides in med citron.
Späcket skäres i fina strimlor, dessa vändas i salt och vitpeppar
och härmed späckes ryggen och de tjockaste delarna av haren,
varefter den bindes upp.

Smöret upphettas i en stekgryta och haren brynes på alla sidor
väl i smöret. De ansade rotsakerna läggas i, buljongen spädes på
i små portioner och haren får småsteka under lock tills den är mör.

Mot slutet av stekningen - som beräknas till 2-3 timmar (!!)
tillsättes grädden. Under stekningen öses haren ofta och vändes då och då.
Stekskyn silas, skummas, stekskyn och grädden spädes på och såsen
får koka 10 min. varefter avsmakas.

Haren skäres upp i vackra bitar, lägges upp och
dekoreras med persilja och tomatklyftor.

LYCKA TILL! Receptet är hämtat ur 1938 -års husmoderns köksalmanack.

Inga kommentarer: